Obiter Dictum

Notes on the adventure of life.

Who is that woman? Henrietta Allais

leave a comment »

(De Morgen Wax, 21 November 2009)

Trots, uitdagend en volledig naakt staart ze ons aan – een tijdloze amazone. “Big Nude III: Henrietta” heet de wereldbefaamde foto, afkomstig uit de lens van grootmeester Helmut Newton. Nog nooit werd een naaktfoto zo duur verkocht. 482,500USD bracht Big Nude III recent nog op. De vrouw die zich in 1980 voor dit beeld uitkleedde verdiende toen echter slechts 75 USD voor de opdracht. Miljoenen kennen ondertussen elke gracieuze lijn van haar curven. Maar weinigen kennen ook haar naam.

Henrietta Allais, zo noemt de vrouw in het iconisch beeld. Geboren in Jacksonville, Florida in 1954, dankt Allais haar mysterieus smeulende looks aan haar exotische afkomst: deels Cherokee, deels Frans.  Allais groeit als ware ‘Southern Belle’ op in hartje Georgia. Op haar achttiende verhuist ze naar Los Angeles, waar ze een opleiding assistente orthodontie volgt. Maar al snel lonken de lichtjes van Hollywood ook naar Allais en waagt ze haar kans als model.  Haar eindloos gracieuze curven blijven niet lang ongemerkt en in maart 1980 word de jonge Allais door Playboy benoemd tot ‘Playmate of the Month’.

Kort na haar benoeming vertrekt Allais naar Parijs, waar ze Newton ontmoet en poseerde voor twee van zijn meest gekende werken, de reeksen “Sie Kommen” en “Big Nudes”. Voor de reeks “Big Nudes” laat Newton zich inspireren door persfoto’s van de Duitse politie waarop de inhechtenisneming van de Bader-Meinhof terroristen te zien is. De foto’s zijn levensgroot en tonen de leden van de bende tegen een strakke witte achtergrond. Zoals vaker, knipte Newton ook deze beelden uit het dagblad om er later naar terug te grijpen als inspiratiebron. Geïnspireerd door de  strakheid en visuele eenvoud van de beelden, bedenkt hij de reeks “Big Nudes”: foto’s waarop hij modellen tegen een eenvoudige witte achtergrond plaatst, zonder veel maquillage of tierlantijntjes, enkel hoge hakken en een blik recht in de lens. Newton geeft de reeks dan ook, niet verbasend, de werktitel “The Terrorists” voor hij die veranderd naar “Big Nudes”. Het meest bekende werk uit de reeks, “Big Nude III”, wordt voor het eerst gepubliceerd in het franse tijdschrift Vogue in oktober 1980. De volledige reeks foto’s wordt voor het eerst tentoongesteld in Parijs in 1981.

Henrietta Allais, beter gekend als “Big Nude III” poseerde meer dan elk ander model voor Helmut Newton. Haar beeld prijkt ook naakt en uitdagend op de voorpagina van Sumo, Newtons meest gekende boek dat wordt uitgegeven door de uitgever Taschen. Jaren lang werden levensgrote reclamepanelen met Big Nude III doorheen ’s werelds grootste steden gebruikt om Sumo te promoten. Toch wordt Allais nooit rijk uit haar samenwerking met Newton, want al wordt het beeld wereldwijd gebruikt ter promotie van het legendarische boek, houdt het modellencontract van Allais geen rekening met reclame- en promotierechten.

Vandaag woont de 55-jarige Allais in Ojai, California. De alleenstaande moeder van drie verdient tegenwoordig de kost als massagetherapeut. In haar vrije tijd verdiept ze zich karate en yoga. De roem en rijkdom die haar werden beloofd bleken een mirage, en vandaag zou Allais minstens zes jaar moeten werken om die ene print te kunnen betalen. En toch is ze niet verbitterd. Op foto’s die recent van Allais werden genomen zien we een sterke, aantrekkelijke vrouw die veel jonger oogt dan haar 55 jaar.

Helmut Newton zei ooit: “Ik hou van sterke vrouwen. Ik hou van vrouwen die overdonderen.” Net als dertig jaar geleden overdondert Allais ons vandaag nog steeds. Als tijdloze Amazone straalt ze steeds een vrouwelijke oerkracht uit, al is het nu op haar eigen zachtere, warmere manier.

Written by sabineclappaert

November 22, 2009 at 9:06 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: