Obiter Dictum

Notes on the adventure of life.

(1) Vertrekkensklaar.

leave a comment »

 

Hellen Keller zei ooit: “Life is either a daring adventure, or nothing”.  Enkele dagen voor ons vertrek naar Gambia begin ik me toch af te vragen of ik niet beter had gekozen voor “or nothing”. Toen ik vorige winter gewikkeld in een dikke wintersjas naar Tilburg trok voor de info avond over de rally, klonk het allemaal zo boeiend. “Antwerpen naar Banjul: een low-budget rally voor het goede doel!” verwelkomde de zonnige posters me toen ik verwaait het warme clublokaaltje in rende die donkere decemberavond. Een goed doel dat we bovenop zelf konden kiezen. Stel je voor: samen met een vrouwelijke fotograaf naar Afrika om andere vrouwen helpen en er nog een reportage van maken…dat zou pas een droom zijn die in vervulling gaat! Als self-confessed Afrika junkie keek ik die avond dan ook vol zelfvertrouwen naar de andere bleekscheten rondom me en dacht: “Och, ik heb er al twintig jaar in Afrika opzitten! De meeste hier kennen hooguit het Afrika van Chris Duchausoit en zijn Dieren In Nesten.” Maar in het donkerste holst van de winter en vanuit het gemak van onze warme zetel zijn we allemaal stoere avonturiers, niet waar?

“Ik trek met de Jeep naar Afrika.” Zo begon ik eind vorig jaar kordaat mijn verhaal tegen al die luisteren – en ook een hele paar die niet luisteren wouden. Neem het maar eens in je mond, die zin, en voel hoe verraderlijk gemakkelijk het van de tong rolt. Alsof Afrika op een filevrij uurtje rijden naast Oostende ligt. “Ja, ik trek met de Jeep naar Afrika!” Hoe naïef dacht ik toen te weten waartoe ik mezelf verbond met die uitspraak, en wat er uiteindelijk allemaal bij zou komen kijken.

En hier zit ik dus negen maand later, met mijn twee dozen malariapillen en voldoende Deet om heel België mee in te wrijven tegen de muggen.  Mijn leven heb ik ondertussen ook verpand, paraaf na contractuele paraaf, in een overeenkomst dat zeven bladzijden lang opsomt wat ik precies mag verstaan onder een “unsupported rally”.

De vijftien jaar oude Land Rover is geladen, elk hoekje en elk gaatje gepropt met spullen: spullen voor de reis, spullen voor het hospitaaltje dat we sponsoren, en met Engelse boeken die we meenemen voor  het project “Books For Africa”.

Onze ‘Disco’ zoals de fanaten hem noemen, blinkt nu nog een laatste maal voor de deur, paraat wachtend op ons vertrek. De motor is volledig onder handen genomen door een rally veteraan, op de velgen liggen gloednieuwe on/off road banden en de  binnenkant is ondertussen omgebouwd tot een minikaravaantje kompleet met bagageruimte, opklapbed, muggennetjes en verduisterde ramen.

De helft van het dorp is de afgelopen dagen met grote ogen en veel vragen komen kijken. De overige helft negeert het groot gepantserd gedrocht en het geroezemoes kordaat, waarschijnlijk uit vrees voor besmetting met onze “non compus mentis”.

De cafébazin kwam langs en vroeg wanneer ik met de auto naar Amerika vertrok. Ik herhaalde mijn verhaal wat luider met de klem op AF-rika. De buurman schudde fronsend zijn hooft en maakt zich zorgen om het feit dat mijn lief niet mee gaat. De bakkerin volgt alles al weken stilletjes maar nauwkeurig van op afstand en weet precies – misschien zelfs nog beter dan wij zelf – hoever we staan met de voorbereidingen. Mijn oma dacht dat de reis maar drie dagen zou duren en vraagt zich af hoe we in godsnaam terug thuis geraken uit Zambia. Mijn broer bereid me nu al voor op mijn tocht door  Moslimlanden en richt al zijn vragen enkel nog tot mijn lief. En wij? Wij krossen van hot naar her; we bellen, we vragen, trekken, smeken en sleuren aan al die helpen kan en wil. Met een beetje geluk zorgen we er zo voor dat er meer dan enkel een paar propere onderbroeken en een wit stickertje met “827 – Mission Humanitaire” tussen ons en de beproevingen van deze tocht zal staan de komende drie weken.

Artikel hier

Written by sabineclappaert

November 12, 2009 at 10:20 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: